Skrivarvardag, Skrivövningar och kreativitet

Skrivtid och skrivrutiner

När du väl hittat din idé, din berättelse, det du vill skriva om, då behöver du frigöra tid för att komma i gång. Det är många som har en längtan efter och vilja att skriva, men långt ifrån alla tar sig för att börja. En av orsakerna tror jag kan vad att man inte tar sig tiden för skrivandet, eller inte förstår att det tar tid, mycket tid, och att skriva. Det är inget som blir klart på en vecka eller två. Inte ens under en fokuserad semester.

”Jag ska skriva en bok” är en fras som både tänkts och sagt av många. Kanske är det du som sagt eller tänkt detta? Absolut, det är fullt möjligt för dig att göra det. Under förutsättning att du tar dig tiden för det, och verkligen sätter dig ned med det. För att underlätta tänkte jag här ge dig några punkter att förhålla dig till.

  • Det första du kan göra är att försöka hitta tid i din kalender som du kan avsätta för skrivandet. Gärna regelbundet återkommande, med inte allt för långt mellan gångerna. 15–30 minuter per dag? (Varför inte utnyttja en del av lunchrasten om du har en timmes rast.)  En timme varje morgon eller kväll? Antingen innan övriga familjen vaknar eller sedan familjen gått och lagt sig. Kan du avsätta lördag eller söndag förmiddag? Kanske båda delarna. Se vad som passar dig och håll sedan fast vid tiden konsekvent. Varje dag/vecka (utom vid vila men det återkommer vi i ett senare inlägg). Tänk på att det ska vara ett realistiskt mål som får skrivandet att kännas lustfyllt samtidigt som du ska orka med det.
  • Det andra du kan göra är att fundera över vid vilken tid på dygnet som du är som mest kreativ eller pigg. Är det på morgonen / förmiddagen, innan alla andra saker och plikter tagit kraft och energi från dig? Eller vaknar du till först på eftermiddagstid eller på kvällen? Kanske hör du till dem som kan sitta halva natten och jobba. Kanske spelar det ingen roll för dig, kanske behöver du experimentera fram för att hitta den mest kreativa tiden för dig.
  • Fundera också över hur viktigt skrivandet är för dig. Om det är väldigt viktigt och du känner att tiden inte räcker till för det du vill, kanske du ska se över möjligheten att gå ned i tid på jobbet för att hinna med. Naturligtvis förutsatt att du har ekonomisk möjlighet så klart. Det kan handla om att minska arbetstiden under både en kortare och en längre tid till förmån för skrivandet. Det du måste tänka på här är att se till att det verkligen blir skrivet under den tid du är ledig, så att den inte fulls med vardagliga saker som städ, tvätt, matlagning, träning och långa luncher med bästa vännen, med tanken att ”jag tar skrivandet sedan”. Prioritera skrivandet först så kan du ta resten sedan.
  • Hitta, om du behöver, den plats där du är mest kreativ. Är det hemma vid datorn, eller på café med block och penna? Behöver du ha tyst och lugnt omkring dig eller vill du hellre ha liv och rörelse? Mitt råd här är dock att skapa en plats bortkopplad från störningsmoment som internet på datorn. Då lägger du inte tid på att slösurfa på sociala medier när du egentligen ska skriva. Flytta också bort telefonen från skrivplatsen, så att den inte stör, sätt den på ljudlöst eller stäng av den helt så stör inte plingen från eventuella meddelanden. Både sms och likes kan vänta den stund du skriver. Om du har svårt för att koppla bort detta, så sätt en timer på till exempel 20 minuter och skriv koncentrerat under den tiden. När timern ringer är det okej med några minuters paus. Sträck på benen, rulla på axlarna och kolla av telefonen om du vill, men låt det bli kort (c:a 5 minuter) innan du kör ett pass till på 20 minuter.
Foto av Michael Burrows pu00e5 Pexels.com
  • Gör tydligt för din omgivning att detta med skrivandet är viktigt för dig och att du därför måste prioritera det. De flesta kommer respektera dig och din önskan, och även vara nyfikna på hur det går för dig. Bestäm dig för hur mycket och vad du tycker är okej att berätta om ditt skrivprojekt. Skrivandet är en process och innehållet kan komma att justeras längs vägen.

Hoppas du hittar de rutiner som passar bäst för dig och ditt skrivande.

Lämna en kommentar