Böcker och läsning

”Teodlarens hustru” av Dinah Jefferies

Teodlarens hustru” av Dinah Jefferies

Gwen Hooper är 19 år och nygift när hon stiger i land på Ceylon för att bosätta sig på maken Laurences teplantage. Men väl installerad är det som om den man hon blev huvudlöst förälskad i när de möttes i England inte längre finns där. Han är frånvarande och grubblande och Gwen får utforska plantagen på egen hand. Det hon finner är hemligheter och en ovilja att berätta för henne om makens första hustru och deras son som båda dog.

”Teodlarens hustru” av Dinah Jefferies

Snart är Gwen själv gravid och när hon föder tvillingar ställs hon inför det oerhörda att hennes båda barn har olika hudfärg. Fylld av chock undrar hon hur det har gått till, och vem som är far till det mörkhyade barnet. Hon tar det enda beslut hon finner möjligt för att inte rasera sitt äktenskap, men det är ett beslut som nästintill krossar henne och förföljer henne under flera år framöver.

Parallellt med detta möter vi svägerskan Verity som på ett allt annat än sunt sätt klänger sig fast vid sin bror, kusinen Fran som alltid varit Gwens förtrogna, Laurences tidigare älskarinna Christina som fortfarande lägger an på honom, och flera andra karaktärer. Alltsammans målar upp en ångande, sprakande, färgstark bild av livet på Ceylon under 1920- och 1930-talet.

Det enda jag möjligen kan anmärka på är att dialogen på vissa ställen känns lite styltig. Men annars en bok med driv, som målar upp hur människor påverkas av att bära på hemligheter. Men det är också en bok om kolonialism, synen på olika hudfärg och strukturella samhällsproblem genom historien.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s