Jag sitter och klurar på det där med boenden, resor och transporter på 1700-talet. Mina karaktärer kommer förflytta sig ganska långt under vissa delar av romanen, och jag funderar på hur i all sin dar jag ska hantera det. Det är kanske inget större problem om romanen utspelar sig under stora tidsperioder, men nu handlar det om cirka ett halvår från start till mål.
Karaktärerna kommer tillbringa tid både på Västkusten/Göteborg, i Småland, Östergötland och Södermanland. Kanske inget problem om jag låter dem ta tid på sig för resorna. Men jag vill ju samtidigt att de ska hinna med att ”göra” något på varje plats också. Jag har egentligen inget begrepp alls om hur lång tid resandet tar under den här tiden, mer än att det skedde med häst och vagn. (Ångbåten kom inte förrän 25-30 år senare, så det är ingen möjlighet att använda sig av). Hur mycket tid man ska låta det ta är väl framför allt en fråga om var de är och vart de ska.
Frågan är om jag ska förändra något. Korta tidsperspektiven där saker händer och lägga in fler restider (utan att för den skull behöva berätta dem), flytta karaktärernas boplatser till en annan geografisk plats där det är möjligt eftersom de är fiktiva, eller helt enkelt göra tidsperspektivet längre. Kanske 18 månader istället för 6?
Det tål att tänka på. Definitivt.