Böcker och läsning

Att välja litteratur

Jag har på sistone funderat lite kring hur jag som läsare väljer vad jag vill läsa. Ska jag välja av lust och glädje bland det jag tycker verkar spännande, det som är ”i ropet” just nu, böcker som får priser eller efter det som anses vara någon form av ”litterär kanon”, om nu någon enhetlig sådan finns.

Själv väljer jag oftast av lust. Eller har åtminstone gjort så genom åren, även om jag ofta har en känsla av att jag ”borde” läsa mer blandat. Men när jag väljer efter lust och glädje blir det ofta böcker som är väldigt lika varandra, nästan så till den grad att de flyter samman för mig till en grå massa där ytterst få titlar/berättelser sticker ut. Ibland har jag däremot utmanat mig själv till något helt annat och ibland har det funkat bra, ibland mindre bra.

20200127_170736
Foto: Helena Persson

Samtidigt vet jag att vissa genrer inte är riktigt min stil. Ibland läser jag ändå för att jag måste, med varierat resultat, men det finns ofta en anledning till att jag väljer som jag gör.

Jag funderar på att försöka utmana mig själv än mer för att få en varierad läsning. Men hur? Ska jag välja böcker som nomineras till eller får olika priser? Vilka i så fall? Augustpriset, Sveriges Radios romanpris? Nobelpriset? Och varför just dessa priser? Eller ska jag gå utifrån något helt annat i val av titlar?

Hur väljer ni böcker att läsa? Går ni på tips från vänner? Tips från TV-/radioprogram och tidningar, eller väljer ni böcker enbart på vad ni får höra från vänner och bekanta? Eller är det en framsida som lockar?

Det vore intressant att få höra hur ni tänker kring att välja litteratur.

Annons

4 reaktioner till “Att välja litteratur”

 1. Jag försöker läsa annat än det jag väljer i första hand. Men, tycker som du, att det är svårt att orientera sig i utbudet. Fler pristagare skulle helt klart vara idé att kika på. Kanske även litteraturlistan på litteraturvetenskapliga grund- och fortsättningskurser? Uppskattade grundterminens läsning när jag gick för några år sedan.🙂

  1. Ja, det finns ju många vägar att gå. Själv läste jag tre terminer litteraturvetenskap, så där har jag läst mycket om än inte allt.

   Jag funderar ibland på om jag skulle satsa på tidskrifter som ”Vi läser” eller ”Svensk bokhandel” för att få aktuell information om utgivning och teman mm. Men prenumerationer kostar ju också. En del går ju att låna på bibliotek, men då ska man komma ihåg att gå dit också, plus att lånetiden oftast är kortare på tidskrifter än på böcker.

   Jag tycker tanken på hur vi väljer det vi läser är intressant, och just därför är det också intressant hur vi vågar utmana oss att läsa annat.

   1. Tidskrifterna du nämner kan ju vara bra till det. Men jag håller med. Att prenumerera vill jag inte i nuläget och biblioteket kan funka ibland.
    Jag tror allt att jag ska ta en titt på kurslitteraturen iaf. Kan ju ha kommit något nytt.😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s