Allmänt och blandat

Greve Sparre ligger pyrt till

Jag har suttit och klurat en del på det där med hur jag ska titulera mina karaktärer så det blir lite variation på det. Min sociala miljö för romanen är ju adelskretsar 1791, med viss kunglig glans lite här och var. Det blir många grevar. Väldigt många grevar. Jag har sökt efter svenska adelstitlar för att få lite inspiration till variation. Men det enda alternativet för en svensk adelstitel, förutom greve, är friherre (som tilltalas baron).

Ett tag var jag inne på att använda titeln hertig/hertiginna på några av mina adelsmänniskor. Men efter vad jag förstår så är det bara kungligheter i Sverige som förlänas hertigdömen, vilket gör att de enda hertigar jag kan använda mig av i historien är Gustav III:s båda bröder hertig Karl (senare Karl XIII) och hertig Fredrik. De finns någonstans i periferin av min historia, men är inte alls framträdande.

I andra länder finns fler adelstitlar, och vissa av dess bärare kan finnas i Sverige, men att få till det på rätt sätt i en 1700-talsmiljö känns lite klurigt. Därför tror jag att jag för tillfället gör säkrast i att använda mig av det jag vet med säkerhet.

Kanske får jag helt enkelt byta ut någon eller några grevar och göra om dem till friherrar/baroner istället. Den där greve Sparre till exempel ligger pyrt till för en ny titel tror jag bestämt.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s