Böcker och läsning

”I oxögat” av Ida Andersen

”I oxögat” av Ida Andersen

I boken ”I oxögat” av Ida Andersen möter vi Småland under 1740-talet. Här möter vi Sissel som en midsommarafton lyckas fånga Eskils intresse, och när det senare visar sig att hon är gravid blir det brått med bröllop.

Eskil har för egen hand byggt torpet på den mark han tilldelats av den man han bott och arbetat hos sedan han var mycket liten. Något som sticker i ögonen på mannens egna söner. Parallellt med att bygga upp torpet tar han också arbete som timmerman på bygget av glasbruket.

Livet med Sissel blir inte alltid så enkelt. Förlossningen blir dramatisk och Sissel är i behov av gamlamor Agustas kunskaper. Dock ser inte Eskil med blida ögon på den gamla gumman. Deras olika syn på kyrka och folktro ger svårigheter för familjen vid flera tillfällen.

Boken tar också upp frågor kring gammalt och nytt när det som alltid gällt plötsligt sätts ur spel när en ny typ av arbeten dyker upp. En berättelse i skärningspunkten där bondesamhället och det gryende industrisamhället möts. Precis som längtan att vilja klara sig själv, utan att vara beroende av andra.

Det är också en bok där småländskans talspråk kommer till uttryck i texten. Som inflyttad till Småland kan jag hitta uttryck som jag inte stött på någon annanstans, vilket jag tycker ger texten en dimension till.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s