Augustprisvinnaren i den skönlitterära klassen från 2020 är en spännande roman som verkligen spänner över en lång tidsperiod från slutet av 1970-talet och cirka 30 år framåt i tiden. Det stora mysteriet är Cecilia Bergs försvinnande. Kvinnan med styrka nog att alltid gå sin egen väg, kvinnan som doktorerat och varit den som suttit modell för många av konstnären Gustav Beckers tavlor.
Vi får följa både Cecilias make, Martin Berg, och deras barn, Rakel och Elis, liksom deras relation till Gustav Becker. Allt från Martin och Gustavs första möte i tonåren via studenttiden och familjens tillkomst till nutid. Vad fick egentligen Cecilia att lämna allt utan att komma tillbaka. Och romanen som kommer ut på tyska och av någon anledning hamnar på Martins förlag, är en märklig historia. Har den något att göra med Cecilia?
Mycket utspelar sig i Göteborg, men också i Paris, Berlin och Stockholm. Författaren är mycket inläst på olika ämnen som språk, idéhistoria och filosofi, vilket märks i texten, men också insatt i Göterbogs olika tidsperioder med många olika markörer på platser och inneställen.
Det är en bok som kräver sin läsare, men jag tror inte någon som läser den kommer att bli besviken. Jag uppskattade både karaktärerna och miljöskildringarna, och ju närmare slutet jag kommer, desto mer nyfiken blir jag på om gåtan Cecilia kommer att få en upplösning.