Resor, Skrivövningar och kreativitet

Tankar kring att skriva historisk skönlitteratur

Att, som jag, skriva på ett historiskt skönlitterärt manus innebär att man måste ha med en hel del i tankarna. Som till exempel det här med historisk autenticitet. Att få tiden att upplevas som sann och äkta. Det går liksom inte att föra in saker i fel tid och tro att det blir trovärdigt.

Det jag som författare till historisk skönlitteratur också måste ägna mig åt är alltså att reflektera över och framför allt undersöka hur samtiden såg ut för mina karaktärer. Fanns kvinnlig rösträtt? Telefon? Hur värmdes husen upp? Hur lät det i samhällsdebatten? Vilken mat åt man? Hur dansade man? Och jodå, jag har fått göra korrigeringar. Till exempel hade jag i början av min skrivprocess med i mitt manus som utspelar sig 1791 att man dansade vals. Aj aj… Den fick jag ändra på. Valsen började väl i och för sig komma, men den blev vanlig först tidigt på 1800-talet. Så jag har snällt fått hålla mig till danser som menuett och allemande.

Foto: Helena Persson

Så, utöver att skriva behöver jag lägga mycket tid på research. Det kanske låter tråkigt, men det är det inte. Det har i och för sig inneburit en del läsning, en del googlande och en del udda bokbeställningar. Men också en hel del resor som gett mig mycket intressant kunskap. Inte alltid kunskap jag behövt använda i manuset, men som är rolig att bära på. Visste ni till exempel att rosa var en manlig färg på 1700-talet? Något jag fick med mig från en guidad tur i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Och det var inte det enda jag fick med mig därifrån.

En del av mitt manus utspelar sig på Gripsholms slott. Här slog jag ihop semesterresa och researchresa. Det blev 300 bilder med hem, och flera promenader i och runt slottet för att umgås med mina karaktärer i den miljö de själva spenderade tid, även om det skiljde över 200 år i tid. Det var mer än en gång jag kunde ana deras närvaro. Även på Drottningholms slott har jag fått möta mina karaktärer, men på ett helt annat sätt än jag förväntade mig. Det ger verkligen krydda till både skrivandet och semestern.

Utöver läsning och resor kan du även ge dig i kast med databaser. Bibliotek prenumererar ofta på en eller flera databaser som kan vara till hjälp. Bibliotekarien kan säkert hjälpa dig om du vill få lite introduktion. Varför inte se om just ditt bibliotek har tjänsten ”Boka en bibliotekarie”. De har också god kunskap om hur böckerna är uppställda på biblioteket och hur du hittar böcker som just du behöver.

Arkiv är också en plats som innehåller mycket information. Allt från protokoll, till brev, dagböcker och liknande. Hör dig för och se om de kan hjälpa dig med just din fråga.

Kom ihåg att det underlättar för dig att få ut rätt information genom att vara så specifik som möjligt i din fråga. Att skriva att jag vill ha allt som finns från år XX till år XX” blir knappast populärt. Så specificera och avgränsa din fråga. Kanske får du själv möjligheten att komma dit och söka information.

Kom ihåg att människorna på dessa platser finns som experthjälp. Jobbet med att läsa in dig och att skriva får du göra själv. Ett jobb som tar tid, men där du lär dig mycket under resans gång.

Glöm inte heller att använda dig av sunt förnuft och källkritik. Är det som du läser rimligt och sant? Känner du att du är sugen på att skriva historisk skönlitteratur, men är osäker på hur du ska göra?  På Helenas skrivarverkstad® ger jag kursen ”Att skriva historisk skönlitteratur”. Där varvar teori och skrivövningar som ger dig fördjupad kunskap.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s