Böcker och läsning

”Muséet för krossade drömmar” av Elizabeth Buchan

Muséet för krossade drömmar av Elizabeth Buchan.

Det här är en bok som utspelar sig under två delar i historien. I Prag under 1986 och i Paris i nutid. Och så ett parti i mitten som utspelar sig i Berlin 1996. Vi får följa Laure Carlyle som är britttisk-fransyska och 1986, då hon är 20 år, följer med en tjeckisk familj från Paris till Prag. Här får hon på nära håll uppleva hur det är att leva i ett kommunistiskt land, att inte kunna yttra sig fritt, där hennes rörelsemönster kontrolleras och både hon och hennes kontakter övervakas. Detta är något hon som ung västerlänning har svårt att ta till sig och förstå, liksom svårigheten för landets befolkning att göra uppror.

Mitt i detta och parallellt med att hon tar hand om familjens barn, förälskar hon sig i musikern Tomas och följer med honom till och engagerar sig i marionetteatern.

Den andra sidan av historien är då vi möter Laure i Paris i nutid, där hon driver ”Muséet för krossade drömmar”, ett museum som visar föremål som människor fått lämna in och som på olika sätt påverkat deras liv. Men inte vilka föremål som helst får lämnas in. Här söks Laure också upp av en enträgen och frågvis ung journalist som vill skriva om Laures liv, särskilt om delen i Tjeckoslovakien. Men Laure vill inte prata om detta. Det ligger mycket under och pyr.

Det är en bok om ung förälskelse, om idealism, om att inte kunna göra och säga det man vill och ändå försöka kritisera. Det är en bok om motstånd, men också om hur det är att vara övervakad, och övertygad om att man, om och när den dagen kommer, så kommer man att kunna stå emot överhetens försök att få en att prata bredvid mun och avslöja sig.

Jag tänker att det verkligen är en bok som får mig att fundera över vad jag som människa är beredd att stå ut med och klara av. Att jag kanske inte alltid kan döma mina medmänniskor som inte lyckats stå emot på det sätt som idealet kanske var från början.

Det här är verkligen en bok att tänka och fundera kring.

Den är utgiven på Etta förlag som är en del av Sekwa förlag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s