Böcker och läsning

”Hustrun” av Meg Wolitzer

Den här boken handlar om Joan som är gift med den berömde författaren Joe Castleman och som vid bokens början befinner sig på ett flygplan på väg till Finland där maken ska ta emot ett prestigefyllt pris. Men där och då får hon plötsligt nog och inser att äktenskapet är över och att hon, så fort de kommer hem igen, ska begära skilsmässa.

20200325_143447

I återblickar får vi sedan följa hur deras äktenskap utvecklats sedan Joan vid 19 års ålder lämnade sina universitetsstudier för sin lärares skull, och hur hela deras äktenskap har kretsat kring Joes skrivande. Allt och alla runt omkring har fått stå tillbaka för detta, och Joe har dessutom kunnat bete sig som en riktig skitstövel. Genom hela boken finns också stråket av hur en kvinna genom historien inte alls har haft möjligheten att varken göra den karriär som Joe har gjort, eller för den delen bete sig som han gör, något som hela tiden följer Joan som känt att hon ändå inte haft chansen att genomföra sina egna drömmar om skrivande, trots att hon ändå varit lovande en gång i tiden.

Så småningom lämnar hon Joe beskedet om att hon vill lämna honom och allt briserar, precis allt, på ett sätt som verkligen inte förväntats i början, men som ändå går att ana genom historiens gång.

Det är ett stycke kvinnohistoria väl värd att läsa, reflektera över och diskutera.

Boken avslutas med frågor att diskutera i en bokcirkel, och boken lämpar sig väl för att läsa och diskutera just i en bokcirkel. En bok jag verkligen vill rekommendera att läsa!

Boken har även filmatiserats.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s