Resor, Skrivarvardag

Research och ekonomi

Skrivande kan innebära så många utmaningar, bland annat research. Research kan i sin tur innebära många olika saker som att läsa in sig på olika tidsepoker, psykologiska reaktioner och funktioner, ekonomi/aktier eller vad det nu kan tänkas vara man skriver om och där man inte har tillräckliga kunskaper.

För min del handlar det många gånger om att läsa in mig på adelsliv och hovliv, besöka slott och herrgårdar för att se och känna in miljöer och sedan kunna beskriva dem på bästa möjliga sätt för läsaren.

pexels-photo-3943745.jpeg
Foto av cottonbro på Pexels.com

Researchresor innebär också att det kostar pengar att kunna besöka platserna som kanske inte finns helt i närheten. För min del har det blivit researchresor till både Mariefred / Gripsholms slott och Mölndal / Gunnebo slott för att se över miljöer som finns med i mitt manus eller få inspiration från miljöer som skulle kunna tänkas förekomma i mitt manus. Sådana här resor kostar pengar i form av resekostnad (tåg- och bussbiljetter, boenden, eventuella inträden till muséer eller guidade visningar) men ger också avkoppling då jag kan kombinera researchresan med en slags semesterresa.

Oavsett ren researchresa eller semesterresa så kostar det pengar, och bland har jag funderat på att starta ett särskilt researchresekonto, men är lite osäker på hur jag ska göra. Jag har redan ett antal sparkonton, bl a ett för just resor mm och ett för skrivande/drömmar. Och eftersom inkomsten att spara inte är hur hög som helst, så skulle ytterligare ett sparkonto utöver de redan befintliga innebära mindre sparande på övriga konton.

Eftersom jag ännu inte är utgiven lär jag nog ha svårt att få författarstipendier inriktade just på research i dagsläget. Annars hade det kanske varit ett alternativ.

IMG_20180709_142121

Hur tänker ni andra som skriver när det handlar om kostnader för research? Har ni en särskild plan för researchen? Sparar ni särskilt till det, eller går det på ett vanligt spar-/resekonto? Har ni någon plan för hur ni gör? Använder ni bara biblioteksböcker / den smått oändliga webben. Eller blir det lite på känsla?

Annons

2 reaktioner till “Research och ekonomi”

  1. Jag är rätt dålig på research. Men mån om att det ska vara trovärdigt så jag kollar ändå upp detaljer. Nu har jag turen att skriva ungdomsböcker och dystopi och fantasy så jag behöver sällan lägga så mycket tid på detta. Men förstår att det kan vara klurigt.
    Vad gäller sparkonton har jag också ett antal olika och känner mig lite fånig. Kunde väl lika gärna haft färre. Men det är något nice med att se att det t.ex. finns pengar på renoveringskontot om det skulle vara dags att typ tapetsera. Och jag sköter sparandet här hemma så får andra halvan stå för slösandet.😉

  2. Allt beror ju på vad man skriver om. Själv skriver jag ju om 1790-tal. Vore rätt illa att ha med något som inte stämmer då.

    Visst är det skönt med olika konton för olika syften. Det är en trygghet på ett sätt. Men jag har så många sparidéernatt jag skulle kunna ha sparkonton för så

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s