Allmänt och blandat

Att skriva för att läsa

Hemma i min bokhylla finns mycket litteratur om att skriva. Rena böcker om själva hantverket, men också böcker med essäer kring skrivandet. En av de senare är boken En författares övertygelse av Joyce Carol Oates. På sidan 10 i boken hittar jag citatet:

Unga författare eller de som befinner sig i början av sin bana måste uppmanas att läsa mycket, såväl klassiker som modern litteratur: utan att fördjupa sig i hantverkets historia är man dömd att förbli amatör – en individ för vilken entusiasmen utgör nittionio procent av skaparmödan.

Jag kan bara skriva under på att man behöver läsa mycket. Både för att studera hantverket och på så sätt få in i ryggmärgen hur en berättelse byggs, sätta sitt skrivande i ett sammanhang av övrig litteratur, utveckla sitt eget språk och för att helt enkelt bli en bättre författare.

analog binder blank book
Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

En musiker förväntas studera både musikhistoria och i till exempel master classes eller för lärare som kommit längre långt upp i åren och jag tänker att detta måste gälla även författare. Att läsa den som arbetat längre med hantverket, kopiera den, fundera över vad författaren gjort som gör just den texten läsvärd är att bilda sig själv en uppfattning om hur skrivandet går till.

Så, jag vill rekommendera dig som funderar på att börja skriva att först och främst börja läsa för att se hur författare gjort före dig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s