”Skärmhjärnan” av Anders Hansen

Skärmhjärnan – Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade deprimerade och ångestfyllda är en bok där Anders Hansen, leg. läkare och överläkare i psykiatri, går igenom hur hjärnan genom historien påverkats av den värld vi lever i och att mycket fortfarande beror på mekanismer vi behövde får tusentals år sedan.

20191029_131335

Han visar på hur skärmar, framför allt kanske mobilskärmen, och sociala medier är uppbyggda för att dra till sig vårt fokus och vår uppmärksamhet och hur det lätt kan skapa ett beroende vi inte har upplevt tidigare. Det påverkar hjärnan i form av att förmågan att fokusera blir mindre, vi stannar allt kortare tid på olika sidor, och blir alltmer stillasittande. Ett liv där vi lätt fastnar vid att jämföra oss med andra i sociala medier, vilket inte är något som alla hanterar lika lätt.

Anders Hansen tar också upp vikten av motion för att vi ska orka kunna hålla fokus på det vi gör, hur skärmen påverkar vår sömn och mycket mer. Det är nästan skrämmande att inse hur många gånger per dag i snitt som vi tar upp våra smarta telefoner.

Något jag fastnar för är hur lite vi egentligen vet om hur digitaliseringen påverkar oss människor, och om den påverkan verkligen är enbart positiv, eller om det inte kan vara fara å färde på vissa områden där skärmar tar fokus bort fokus och minskar inlärningen. Vi är heller inte så duktiga på multitasking som vi tror.

Vad gäller sociala medier har jag börjat fundera på alltmer vad jag följer och varför, och har faktiskt gjort en rejäl rensning, och hittills har det varit en positiv överraskning.

En bok som får mig att tänka och fundera över framför allt mitt mobilanvändande. Jag börjar alltmer överväga om jag behöver ta med telefonen överhuvudtaget när jag lämnar hemmet, jag har köpt en ny analog väckarklocka, jag försöker lämna telefonen så mycket som möjligt i ett annat rum och tänka till om jag verkligen behöver lyfta den var gång jag sträcker mig efter den.

En lättläst bok som definitivt stämmer till eftertanke kring vanor och kanske framför allt ovanor.

Jag kan verkligen rekommendera att läsa den. Enkelt och lättformulerat av Anders Hansen som jag verkligen förstår brinner för sitt ämne.

Boken är utgiven på Bonnier Fakta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s