Böcker och läsning

”Skuggland” av Jonas Brun

Skuggland av Jonas Brun.

20190407_142006

Det här är boken om Erik och Erik. De två vännerna som i 12-årsåldern är bästa vänner och gör allt tillsammans. Bygger lego, åker snowracer, spelar dataspelet Shadowland och älskar Michael Jackson. Trots sina mycket olika hemförhållanden (berättar-Erik som ensambarn i en arkitektritad villa, och den andre Erik som bor med mamma, två äldre systrar och har en frånvarande pappa) är de bästa vänner. Ända till den dagen Marcus börjar i klassen, och en kil kilas in mellan Erik och Erik. En natt försvinner två av pojkarna och den tredje blir vittne.

Det är genom berättar-Erik vi får långa tillbakablickar på uppväxten i början av 1990-talet. Historien som saknar en lösning kanske äntligen kan få ett slut då ett pojkskelett hittas.

Bokens titel kommer från dataspelet Shadowland som pojkarna spelar och tillsammans försöker hitta en lösning på när de kör fast.

Det är en historia om sökandet efter vad som gick fel, vad som faktiskt hände. Kanske också delvis om skuld. Mycket av historiens drivkraft ligger mellan raderna, i det som inte riktigt berättas men ändå finns där. Jag vill fortsätta läsa för att få veta vad som verkligen hände, och ändå fortsätter jag undra.

En bok som lämnar spår och tankar kvar efter läsningen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s