Böcker och läsning

”Midnattssol” av Frida Skybäck

Midnattssol av Frida Skybäck.

20181222_083612

Det här är tredje och avslutande delen om systrarna Stiernfors i Lund på 1800-talet. Här är det mest fokus på Amelie som gift sig med greve Carl Piper. Hon är lycklig och har en man som avgudar henne och ger henne allt hon pekar på. Men han är också bortrest mycket. Under en av hans resor lämnar han kvar sin bror, greve Gustaf, på slottet för att Amelie inte ska behöva vara ensam. Detta är något Amelie inte vill alls, då hon tycker hjärtligt illa om Gustaf. Kan hon förmås att ändra åsikt om honom?

Vid sidan om detta får vi följa Elisabeth och hennes kamp för barnstugan i Lund. Motståndet i de styrande herrarna i Lunds stad och i kyrkan gör att hon får uppbåda alla krafter hon har för att låta dem som bäst behöver den – de ensamstående mödrarna – få hjälpen.

Cecilia å sin sida får också kämpa mot männens fördomar, då hennes make skadas allvarligt och vägrar ta hand om sin fabrik. Cecilia försöker hålla allt på fötter, men möts av åsikter som att hon som kvinna inte har där att göra. Ledande män vill överhuvudtaget inte lyssna på henne, än mindre förhandla med henne, hur påläst hon än är.

Det är en lättläst, men ändå intressant bok om en historisk tid med stora förändringar. Jag tycker nog att delen som handlar om Elisabeth är intressantast och bjuder mest tuggmotstånd. Här finns så mycket att berätta om, och Frida Skybäck har verkligen gjort sin research här. I övrigt är boken både lättsam och intressant. Jag vill veta hur det går för Cecilia i relationen till Ludvig. Går det som skadats i första delen att reparera? Kan Amelie få ordning på allt hon ställer till för sig?

Bäst är nog att läsa de första två delarna i serien (Norrsken och Polarnatt) för att få ut mest av boken.

Boken är utgiven på förlaget Historiska Media.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s