Böcker och läsning

”Ylvas bok” av Maria Gustavsdotter

Ylvas bok av Maria Gustavsdotter är fjärde delen i serien om systrarna Morlandeus. Serien inleddes med Ulrikas bok, Katarinas bok, och Ebbas bok och var först tänkt som en trilogi, men har utökats med en fjärde bok. Serien är utgiven på förlaget Historiska media.

20180916_151435

Boken utspelar sig på 1660-talet. Ylva, trolovad med Nils och boende på Nilsgården i Dalarna, är vacker men bortskämd. Livet har inte alls blivit som hon tänkt sig där hon går med arbetsuppgifter hon varken bett om eller önskat. Helst av allt vill hon sitta inne i stugvärmen och väva band medan andra mjölkar, slaktar och mockar i ladugården.

Men sedan en häxa pekats ut en söndag i kyrkan sätts mycket igång. Och Ylva själv är inte sen att låta tungan löpa. Men inget är på allvar i hennes värld och bekommer henne inte särskilt, tills det plötsligt blir på fullaste allvar.

I Dalarna finns också den äldsta systern Ulrika Morlandeus. Hon lever nu med make och egna barn, styvbarn och nya barn på väg på en gård. När en av hennes käraste vänner anklagas för att vara häxa vänds mycket upp och ned. Rättegång och häxprov väntar och Ulrika som är säker på vännens oskuld vet inte hur hon ska göra för att ställa allt till rätta.

På Orust bor brodern Magnus Morlandeus och arbetar med en skola för barnen. Han älskar undervisningen och brinner för sitt kall. Och nog har även hans enda kvinnliga elev, Solveig, samma gåvor som pojkarna. Eller har hjälpprästen Jostein Erlendsen rätt i att kvinnor inte mår väl av kunskap.

I Uddevalla driver Ebba och Katarina Morlandeus tygbod. En rörelse som de egentligen inte har rätt till som kvinnor, och som därför står i broderns namn. Men affärerna går bra. Det enda orosmolnet är att Jostein Erlendsen inte verkar vilja förstå att Ebba och han inte är trolovade. Ett orosmoln nog så svårt att bära för Ebba.

En bok som verkligen målar upp livet på 1660-talet och karaktärerna på ett bra och levande sätt. Det går inte på tomgång trots att det är fjärde delen utan det finns fortfarande mycket kvar att berätta om karaktärerna. Jag hoppas det blir åtminstone någon mer del i serien.

Annons

En reaktion till “”Ylvas bok” av Maria Gustavsdotter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s