Skrivarvardag

Kliande vila

Jag har tänkt mig att ta en vilahelg nu när manusversionen är klar. Det är ju en återkommande rekommendation bland skrivande människor att låta texten vila emellanåt för att få nya ögon på den. Men jag får erkänna att det kliar i fingrarna att börja jobba igen. Jag vill liksom sätta igång med det jag redan vet att jag behöver jobba med, samt att jag vill läsa igenom texten från början till slut en gång till att börja med för att göra scensammanfattningar och anteckningar.

Jag har funderat tidigare och funderar igen: Hur lång tid är det lämpligt att vila? Det får inte bli för kort tid, och inte för lång. Räcker två veckor? En månad? Eller är en månad för lång tid? Jag vill inte tappa kontakten med texten heller.

Det känns skönt ändå att jag fortfarande känner en lust och längtan efter att jobba med texten trots att jag arbetat på historien i drygt fem år. Det är en lång tid när jag tänker tillbaka. Och samtidigt inser jag att jag måste leva med mina karaktärer ett par år till innan jag är klar. Men det känns inte som ett problem, snarare som en förmån.

Annons

6 reaktioner till “Kliande vila”

 1. Med ett års uppehåll snart kändes det jättekonstigt att öppna manuset i datorn. Men vad snabbt det gick att komma in i det. Och vad bra det var med en lång paus. Nästan som att titta på något som inte är mitt och på så vis lättare att redigera.
  Att det tar tid att skriva tär på tålamodet, men om det ska bli riktigt bra och en välskriven text så får det vara så.
  Var inte rädd för pauserna även om det drar. Skriv andra scener som kanske inte måste in i själva manuset under vilan. Och ett år är ju jättelånge att pausa. (Inte helt frivilligt för egen del) Men kanske en månad kan vara något?

  1. Oj, ett helt år… Det förstår jag att det kändes konstigt…

   Själv har jag dock svårt att köra två historier parallellt, eller att skriva annat i väntan på att manuset ska vila. Jag vill helst gör färdigt en sak först, och gör den ordentligt innan jag börjar på nästa projekt. Så skriva något som inte hör till historien känns konstigt. Men ledigt någon vecka till tror jag det blir innan jag kör igång igen. Då har jag varit ifrån manuset i c:a två veckor. Kanske skulle behöva ett par veckor till, men samtidigt märker jag att både kropp och själ ändå fortsätter att jobba med texten, både medvetet och undermedvetet. Jag gjorde så många insikter under den här genomskrivningen att jag redan nu har ett antal sidor noteringar att ta med mig till nästa version. Och då känns det också konstigt att vänta, bara för väntandets skull… Det är åtminstone så det lutar åt just nu.

   1. Jag skriver inte heller på två berättelser samtidigt och är uppe i drygt fyra års aktivt arbetande med mitt dystopimanus. Det oaktiva perioderna har också bidragit till utveckling. Någon månad ibland, ibland mer och ibland mindre. Jag har upptäckt att det inte skapar distans eller främlingsskap till texten så det funkar fint för mig. Och i mellanperioderna kan lusten att skriva scener om vad som skett t.ex. innan berättelsen/boken komma. Ganska trevligt sätt att ha kontakt med karaktärena och utforska dem. 😊

   2. Jag umgås med mina karaktärer på lunchrasten de dagar i veckan jag går ut och äter (2ggr/vecka). Då skriver jag karaktärernas dagböcker och det blir ett sätt att ta mig tid för dem och lyssna på dem. Funkar bra. Ibland berättar de mer, ibland mindre.

    Jag har en känsla av att eftersom längtan och lusten finns att sätta igång med ny version så kommer det förmodligen fungera. Runt årsskiftet kommer jag få till en lektörsläsning på nuvarande manus, och jag tänker att jag kan ju jobba med att sammanfatta scener från nuvarande manus samt lista det jag själv ser att jag behöver jobba med innan dess. Liksom mina egna tankar inför nästa genomskrivning.

    Själv har jag jobbat med min roman (historisk) i drygt 5 år. Och jag är oerhört fascinerad av att jag fortfarande känner sådan glädje inför manusarbetet efter så lång tid. Det bådar gott hoppas jag.

   3. Det bådar absolut gott. Det är jag övertygad om. Vad härligt det låter med den nära kontakten till karaktärerna.
    Ser framemot att höra mer om lektörsutlåtandet sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s