Skrivarvardag

Översiktsarbete

Jag skriver igenom hela min roman för tredje gången nu. Första gången jobbade jag på att få ned själva grundhistorien. Andra gången låg fokus mer på miljöerna och nu tredje gången mer på karaktärsutvecklingen. Om jag lyckas eller ej tycker jag är jättesvårt att veta. Förhoppningsvis kan jag så småningom få/ta in hjälp med att se över helheten.

Redan nu, trots att jag har en bit kvar på omskrivningen av den här versionen, noterar jag vad jag behöver gå igenom och se över inför nästa omskrivning. Fortfarande känns det som ganska stora saker att titta på. Säkert hade både jag och romanen mått bra av att jag haft koll på detta redan från början, men nu hade jag inte det eftersom det är mitt första stora romanprojekt. Det positiva i sammanhanget är att jag förhoppningsvis lär mig till nästa roman hur jag ska göra.

20171117_164012
Foto: Helena Persson

De punkter jag hittills noterat är:

 Tidsperpektiven

Jag behöver göra översiktliga tidslinjer på vad som händer i historien. Både en mer översiktlig kortfattad helhet och en mer detaljerad för de olika avsnitten tror jag. Hur länge är de på respektive ställe? Vad händer under tiden? Är det en jämn gång mellan mer intensiv aktivitet och lugnare vila?

Känsloperspektiven

Hur svänger känslorna mellan främst Sofia och Fabian? På vilket sätt kan jag få dem att utvecklas på ett trovärdigt sätt? Kan jag få med ett lämpligt spektrum av känslor, så som motvilja, rädsla, nyfikenhet och likgiltighet. Men också irritation, intresse och frustration. Och även lite spirande förälskelse här och var. Här finns mycket att göra och det får mig att gå över på

Insikter

Vilka insikter gör mina huvudkaraktärer och när i historien görs de? Gör de samma insikt mer än en gång, eller blir det flera gånger? Här behöver jag göra en översikt så att det blir bra och trovärdigt.

20171124_162238
Foto: Helena Persson

Kapitelbryt

Det är nog inte en dum idé heller att se över de olika kapitelbryten. Var ska det bli nytt kapitel? Är det en tillräckligt stark avslutning i varje kapitel för att få läsaren att vilja läsa vidare? Och är följande kapitel tillräckligt starkt för att behålla läsaren?

 Jo, jag har fortfarande mycket att jobba vidare med. Men jag hoppas att jag för varje genomskrivning blir lite mer erfaren och har lite mer kunskap att hantera texten och berättandet så att slutprodukten blir något jag kan ge ut med stolthet.

 

Annons

4 reaktioner till “Översiktsarbete”

  1. Hej och vad roligt att hitta till din blogg! Jag har jobbat på mitt första roman-försök i ganska många år (vet ärligt talat knappt hur många, men mer än fem i alla fall), och jag har verkligen gjort precis alla fel som går att göra med det – oftast flera gånger. Men nu har jag precis pausat det och börjat på ett helt nytt (jag skriver på en serie, så jag börjar på en bok som utspelar sig på delvis samma plats med delvis samma karaktärer, rätt så smidigt) och jag tänker precis som du, att jag hoppas att jag äntligen kan göra rätt på en gång nu. Men jag vet inte hur det kommer gå, det är ju också så att det faller sig rätt naturligt att inte göra precis allt samtidigt, som du beskriver – jag önskar att jag kommer ha koll på allting direkt, men jag blir inte det minsta förvånad om jag misslyckas (snarare tvärt om). Att fokusera på ungefär en sak per runda känns helt enkelt ganska rimligt. Hoppas det går bra för dig med den här omarbetningen. Ska bli roligt att följa dig!
    /Linda

    1. Välkommen hit! Ja, nog är det svårt alltid det där med skrivandet. Men jag tänker att jag lär mig hela tiden och får ta med det till nästa omskrivning eller nästa roman.

      Det låter spännande med en serie. Själv Har jag grunden till ytterligare en samma trakter som nuvarande. Men med en tjänsteflicks i huvudrollen istället för som nu en adelskvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s