Allmänt och blandat

Lösa anteckningars glömska

Jag har många gånger funderat på bästa sättet att samla ihop alla lösa anteckningar jag gör till min roman. Noteringar med tankar som är bra att komma ihåg, insikter om karaktärer, nedskrivna bakgrundshistorier, beskrivningar av än det ena än det andra eller frågor att ta tag i och så vidare.

Ni skulle bara veta hur det ser ut med pärmar här hemma. Pärmar fyllda med papper, mycket prydligt sorterade i fliksystem. Anteckningar om olika karaktärer, deras bakgrundshistoria, papper med hund- och hästraser som fanns på 1700-talet.Och så vidare och så vidare.

För att inte tala om alla post-it-lappar som ligger och dräller på olika ställen så länge att jag till slut glömmer bort var de ligger och vad de handlade om egentligen.

20171013_165011
Foto: Helena Persson

Men hur ofta tror ni jag tittar i pärmarna och på post-it-lapparna? Och hur ska jag komma ihåg var någonstans jag sparade alla bra anteckningar och noteringar? Jag har säkert bra många mer spaltmetrar av anteckningar och funderingar än jag kommer ihåg och vet med mig.

Frågan är hur jag ska sortera detta på bästa sätt? Eller om jag verkligen behöver sortera mera (mer än post-it-lapparna som jag inte har någon gemensam plats för) eftersom mycket sitter ordentligt insatt i pärmar. Frågan är väl snarast: hur ska jag komma ihåg att hitta tillbaka och titta på anteckningar, frågor och insikter jag gjort under processens gång. Hur uppdaterar jag insikterna och karaktärernas utveckling efter hand som skrivprocessen fortskrider? Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera allt detta bakland, alla dessa insikter och noteringar. Det känns som om det mest ligger och dräller och tar upp plats medan jag ångar vidare mot nya insikter.

Hur gör ni andra som skriver? Har ni något särskilt system? Eller struntar ni i allt och litar till att ni har det ni behöver i huvudet?

Annons

4 reaktioner till “Lösa anteckningars glömska”

  1. Jag har inget särskilt system som innebär att jag alltid gör samma. Ibland noterar jag något i en anteckningsbok, ibland i telefonen, ibland på ett dokument i datorn… Borde helt klart bli bättre på det här. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s