Skrivarvardag, Skrivövningar och kreativitet

Hur gör mr Darcy?

Trots att jag sett filmatiseringen av Jane Austens bok Stolthet och fördom ungefär så många gånger att jag tappat räkningen för länge sedan så lär jag mig hela tiden något nytt när jag ser den.

Senaste titten för några veckor sedan har bland annat fått tankarna att klura kring vad som får huvudpersonen att ändra sin syn på antagonisten. I det här fallet ställer jag mig frågan: Hur ändras Elizabeth Bennets syn på mr Darcy, och varför? Likaså frågar jag mig om mr Darcy: Hur ändras mr Darcys syn på Elizabeth, och varför?

I det här fallet är det nog en långsam process hos båda karaktärerna. I början av storyn gör sig Elizabeth fördomar om hurdan mr Darcy är som person och hans stolthet driver henne att göra sig lustig över honom. Han är definitivt inte en man hon lockas av eller drömmer om. Snarare tvärtom. Mr Darcys stolthet å andra sidan gör att han ser ned på Elizabeth och hennes familjs status som är lägre än hans egen. Det här är definitivt inte en äktenskapskandidat i hans ögon. Ändå är det något som drar dem till varandra och de går i vägen för varandra på olika sätt, även om Elizabeths intresse lutar mer åt mr Wickham än mr Darcy.

Stolthet och fördom

Mitt i boken – där det är som mörkast, och som jag bloggat om här – kommer mr Darcy med ett giftermålsanbud till Elizabeth. Han framför det mot sin egen vilja. Och hans stolta sätt att framföra det på, där han sågar hennes familjs manér och ursprung på alla sätt han kan, sårar Elizabeth djupt och hon avfärdar honom i skarpa ordalag. Bland annat har han avstyrt ett lämpligt parti för hennes syster på dessa grunder. Hennes fördomar om honom stärks och han är inte vatten värd.

Hur ska det härifrån gå att vända skutan så att karaktärerna som så uppenbart ”ska” ha varandra till slut får varandra? Vad får Elizabeth att ändra sig om mr Darcy och se honom med andra ögon? Vad får mr Darcy att svälja stoltheten och istället se henne för den kloka, omtänksamma och smarta kvinna hon faktiskt är.

Det är en intressant process att följa, och det får mig att tänka att jag kanske kan försöka jobba fram en liknande process hos mina egna karaktärer. Kanske jobba lite med frågorna:

  • Vad är karaktärernas första intryck av varandra och varför tycker de så illa om varandra?
  • Hur kör de varandra så i botten att det inte verkar finnas någon ljusning i tunneln?
  • Hur vänder processen så att de till slut ser varandra med positiva ögon och kanske till och med älskar varandra?
  • Vad tilltalas de av hos motparten?

Som jag skrivit tidigare så är det på intet sätt några revolutionerande nya grepp på berättande jag upptäcker. Det är bara att blivit så tydligt för mig, och något som förhoppningsvis gör det lättare för mig att bygga upp min historia på bästa möjliga sätt. Jag hoppas det kan vara något att jobba vidare med i en översikt över nästa version då jag tänker mig ett helhetsgrepp på historien innan jag börjar med textproduktionen igen.

Så… Hur gör mr Darcy egentligen för att vinna Elizabeths hjärta? Det är tydligen frågan att svara på…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s