Resor, Skrivövningar och kreativitet

Input till kreativiteten?

Jag funderar lite på det här med att liksom inspirera kreativiteten. Sedan några år försöker jag ju åka runt på slott och/eller muséer några gånger per år. Gärna med inriktning på mitt skrivande, men det får gärna väcka tankar på andra områden också.

Just nu grunnar jag lite på mina skrivarmål för nästa år och funderar på att försöka bredda mig lite här. Kanske blanda upp mina museiresor med att åka på teater, musikal, konsert eller liknande. Bara för att få in andra typer av kreativa uttryckssätt. Eller också som en del av den vila jag insett att jag behöver lägga in med jämna mellanrum. Kanske kan den vilan också ge energi till kreativiteten.

Kalmarresa
Foto: Helena Persson

I januari till exempel ska jag gå på balett för första gången. Svansjön med Moskvabaletten som visas i Kalmar. Jag kan ingenting om balett, men det känns ändå jättespännande och är något jag ser fram emot mycket.

En av anledningarna till att jag funderar så här är att jag var på musikal på kulturhuset Spira i Jönköping förra hösten och kände då att ”åh, sånt här vill jag göra oftare”, men det har inte blivit av. Det finns flera anledningar till det. Men så hittar jag fler saker som jag vill gå på, och tänker att det kanske kan bli ett sätta att så att säga bilda mig kreativt.

Jag vet att jag nog varit inne på detta med inspiration och input tidigare. Och man kan tycka att jag ju faktiskt borde få ändan ur vagnen och göra istället för att bara prata om att jag vill. Delvis handlar det om ekonomi, det kostar ju att resa, men delvis också om att faktiskt se till att lägga upp en plan. Som anteckningsboken jag använder där jag försöker lägga upp årets resor, men också antecknar platser jag vill åka till. Kanske skulle jag bli bättre på att fylla i konserter, musikaler och teaterföreställningar. Att liksom låta det ta mer tid, men att variera det jag åker på. Det tål att tänka på…

Har någon av er som läser några tankar kring det här? Är det en bra idé? Behöver jag ens lägga upp en plan för att se till att det blir av? Eller tänker jag bara helt knasigt?

Annons

4 reaktioner till “Input till kreativiteten?”

 1. Jag tycker du tänker helt rätt att låta dig inspireras av olika uttrycksformer. Det främjar definitivt kreativiteten vad du än använder den till. Du har ju fokus skrivande och behöver kreativiteten för orden, meningarna och meningen.

  Att resa och själva resandet ger inspiration och det är ju härligt när målet för resan är något som ger inspiration. Mycket inspiration finns också på hemmaplan. Naturen är en sådan faktor. Men gällande olika uttrycksformer som sång, dans, teater, konst o s v gäller det att ta tillvara det som finns i vår egen kommun. Men det gör du säkert.

  Jag har tidigare inte läst något på din sida livetmedorden.wordpress.com men detta får bli början. Tycker det är spännande att följa dina utmaningar. Ser att jag kan läsa ikapp allt du lagt in.

  1. Välkommen hit Eva! Då jag bloggat i 3 år lite drygt har du en del att läsa ikapp, om du vill. Eller börja från idag 🙂

   Låter som om du har kloka tankar kring det hela. Visst finns mycket här hemma också, och jag borde bli bättre på att nyttja det med. Även om det ibland är lite klurigt då av olika anledningar. Men jag tycker också det är skönt att komma iväg lite, se lite nya miljöer och städer, även om jag har favoriter där också. Och det kan också vara en morot för att verkligen planera in att göra något av det hela.

 2. Vad som inspirerar och hur upplägget för att få den inspirationen ska se ut är nog väldigt individuellt. Tycker inte du tänker knasigt, du verkar ha väldigt bra koll på vad du behöver för att ladda de kreativa batterierna 🙂

  1. Tack… 😊 Ja vi inspireras säkert av olika saker. Och ibland tänker jag också att det är nyttigt att gå utanför som comfort zone och göra något helt nytt som kan ge en infallsvinkel jag kanske inte tänkt på. Som med baletten. Helt nytt och spännande. Jag vet inte alls vad som kommer hända vare sig under föreställningen eller med mig själv. Det kan bli väldigt spännande 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s