Mörkret i mitten?

Jag läser ju en hel del, och jag märker att jag mer och mer också analyserar det jag läser. Både medvetet och omedvetet. Just nu läser jag Toner i natten av Jojo Moyes och har kommit ungefär halvvägs. I flera av de senaste romanerna har det känts som om jag när jag kommit till hälften av historien är ungefär där det är som mörkast. Så känns det även den här gången. Det är som krångligast och svårast. Huvudpersonen offrar det som betyder allra mest för henne, inget verkar kunna lösa sig överhuvudtaget. Alla de där ingredienserna som gör att man helt enkelt vill läsa vidare.

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag till och från kämpat med vändpunkter. Vad jag nu funderar på är om det är vanligt att den allra mörkaste delen/den svartaste delen ligger någonstans i mitten av historien? Den där punkten när man tror att det inte går att lösa något. Och jag ställer mig frågan: ”Är det där den ”ska” ligga?

20170912_154241

Foto: HP

En annan fråga som jag då ställer mig i nästa andetag är: ”Är det där jag själv är i min roman just nu? Eller närmar jag mig den?

Jag har också en känsla av att jag läst om detta/hört om detta på författarskola hos Veronica Grönte. Bland annat har jag en känsla av att om jag har en historia på, säg tre vändpunkter, så ska den andra vara den där det är som mörkast innan allt vänder, men att det gärna får vara ytterligare någon vändpunkt till efter det. Jag kan ha fel. Kanske är det värt att ta fram mina sparade papper som jag fick på kursen för att ha som skelett när jag bygger en historia. Det och hennes bok Pennvässaren.

Återigen kan jag konstatera att ju mer jag skriver, desto mer lär jag mig om skrivandets hantverk. Men jag är långt ifrån fullärd.

En tanke på “Mörkret i mitten?

  1. Pingback: När tesen stärks | Livet med orden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s