Böcker och läsning

”Tystnaden” av Shusako Endo

Nyligen läste jag ut Tystnaden av Shusako Endo.

20170603_104200
Foto: HP

 

I den här boken får vi följa den portugisiske prästen Rodruiges som med stor förväntan reser till Japan i missionens tjänst. Han har hört rykten om att hans forne lärare pater Ferreira som rest dit för många år sedan nu har avfallit från tron.

Padre Rodruiges möter japaner som i hemlighet är kristna. Ser hur de byggt upp ett liv som fungerar för dem för att kunna undgå den sociala kontrollen och radarn. Ändå händer det att någon tillfångatas, torteras och till och med avrättas för den kristna tron. Rodruiges får hålla sig gömd i skogen men inser att han, om han vill följa sitt hjärta och anledningarna till att han kom till Japan, inte kan fortsätta att hålla sig gömd. Han ger sig iväg från sitt gömställe. Men snart är han infångad. Han väntar på tortyren och att bli ombedd att trampa på fumien – bilden av jungfru Maria och Jesusbarnet. Långsamt bryts han ned av förhör, av att få bevittna andra kristnas tortyr, får höra att den kristna tron inte fungerar i det japanska samhället. Detta gör att han alltmer funderar över varför Gud är så tyst inför det lidande som han utsätts för. Varför griper Gud inte in? Också frågor om hur tron egentligen borde ta sig uttryck för att vara äkta snurrar i hans huvud.

En bok som tar upp kulturkrockar, trosuttryck och vad lidandet kan göra med en människa.

En bok som kräver sin läsare och som också kräver tid av sin läsare. Det behövs tid för att följa med i tankegångarna och processerna. Men en intressant skildring av olika kulturer.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s