Böcker och läsning

”Den gyllene hårnålen” av Maria Gustavsdotter

Den gyllene hårnålen är en historisk roman av Maria Gustavsdotter.

 

20170530_200129
Foto: HP

 

Märta Svantesdotter lämnas av sin mor på Gripsholms slott då hon är 10 år. Väl medveten om att hon lever där på nåder blir hon snart vän med prinsessan Cecilia Gustavsdotter Vasa. Med tiden utvecklas vänskapen och blir till något mer, något djupare. Är det kärlek eller bara åtrå? Men tiden och som den prinsessa Cecilia är krävs det att hon gifter sig. Dock lyckas hon åstadkomma en skandal då hon återfinns i säng med sin systers svåger. Därefter är det svårt att finna henne en make.

Med tiden blir hon gift, Märta följer henne som hovfröken och försöker så gott det går att städa upp efter Cecilias vidlyftiga leverne. Skulder krävs in, historiska människor och kulturer möts och jag får en bild av Vasatiden. Det är en berättelse ur Märtas perspektiv.

Maria Gustavsdotter kombinerar fakta och fantasi bra, och det är en berättelse som spänner över lång tid. Researchen är omfattande och god, men jag får inte riktigt grepp om texten. Det berättas liksom både i realtid och som någon som ser tillbaka på sitt liv. Det känns inte riktigt konsekvent i berättandet. Likadant upplever jag att texten kunde bearbetats till något mycket bättre. Jag tror det är gestaltningen jag saknar. Att helt enkelt få så mycket mer uppmålat för mig mer än bara nedskrivet. En liten besvikelse då jag vet att Maria Gustavsdotter kan så mycket mer.

Annons

4 reaktioner till “”Den gyllene hårnålen” av Maria Gustavsdotter”

  1. Det låter som en bok jag vill ge en chans, har tänkt att jag vill börja läsa mer historiska romaner 🙂

    1. Absolut! Gör det… Smaken är olika 🙂 Men jag skulle nog hellre rekommendera serien om systrarna/prästdöttrarna Morlandeus av Maria Gustavsdotter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s