Böcker och läsning

”Lyckliga människor läser och dricker kaffe” av Agnès Martin-Lugand

Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand.

 

IMG_20170314_192509
Foto: HP

 

Det här är en succéroman av den franska författaren och psykologen Agnès Martin-Lugand, som först gavs ut som egenutgivning.

Romanen handlar om Diane och börjar ett år efter att hennes make och dotter omkom i en bilolycka. Diane är fortfarande förkrossad och vägrar ta sig an något annat än att sitta hemma och röka eller sova. Men bästa vännen Felix ger sig inte. Han tänker få tillbaka Diane till livet och till hennes bokcafé som fått ge namn åt romanen. Men Diane stretar emot.

Till slut väljer Diane att göra en resa för att fly sina minnen, och tar sig till irländska landsbygden. Den resa maken alltid velat göra, men aldrig gjorde eftersom Diane inte ville åka dit. Plötsligt finner hon sig i en stuga med några trevliga hyresvärdar som verkligen tar sig an henne och deras otrevlig släkting Edward som närmsta granne. Edward korsar ständigt hennes väg och  de är verkligen som hund och katt. Men den där ovädersdagen då Diane väljer att ge upp allt och bara lägga sig i regnet på stranden händer något som hon inte är beredd på.

En lättläst roman, utan onödiga beskrivningar eller dialoger. Enkelt berättat rakt upp och ned, och ändå ser jag allt från stugan till puben och det irländska vädret så tydligt framför mig. En bok om sorg och hopp och om att våga hitta tillbaka till sig själv och det man längtar efter.

 

Annons

2 reaktioner till “”Lyckliga människor läser och dricker kaffe” av Agnès Martin-Lugand”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s