Att hitta mina karaktärer och se dem utvecklas

Det där med att hitta mina karaktärer funkar ungefär som med historierna. and är det en plats, en bild eller en känsla som gör att karaktären dyker upp. Sedan behöver jag placera huvudkaraktären (protagonisten) i någon form av problem. Gärna en motsättning i förhållande till en antagonist. Och det är ju inte fel om de ganska olika, och nästan en förutsättning faktiskt att de vill olika saker. Eller att de måste jobba mot samma mål, men inte går ihop eller liknande.

Nuvarande huvudperson är en ganska snäll och blygsam varelse. Hon är inte den som gör mycket väsen av sig. Trodde jag i första genomskrivningen. Sedan har hon förändrats och vågar ta för sig. Det är spännande att se. Hennes  antagonist har varit mycket stel och spänd, men har gått åt andra hållet och blivit mer mänsklig. En tredje karaktär är en riktig häxa, eller ragata om man så vill. Det behöver bli en orkestrering av flera olika typer för att historien ska föras framåt. Alla kan inte vara likadana. Och det är verkligen roligt att försöka få dem levande. Ragatan som karaktär är helt underbara att skriva. Jag älskar det. Jag låter henne blomma ut och vara läskig och hemsk, och det är kul att se vad det gör med historien.

Så, de olika personligheterna kommer från olika håll, ibland lättare och ibland svårare. Och det är roligt att se hur de kan förändras. Ibland tror jag att jag vet något om en karaktär för att plötsligt få viskat i mitt öra att ”pst, jag kan tänka mig att göra så här”, och bli alldeles paff av det jag får höra.

2 tankar om “Att hitta mina karaktärer och se dem utvecklas

  1. Spännande det där med karaktärerna. Jag får kämpa en del för att låta dem ta plats, men intresserar mig mycket för det psykologiska bakom deras agerande. Det var kul att läsa om hur dina utvecklas genom skrivprocessen, så blir det för mig också (med resultatet att hela handlingen förändras 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s